• GEORGE A. DAMALOS

Τα χρήματα μας προσθέτουν ή μας αφαιρούν "Αξία";

13/9/2020

Αν είχατε λιγότερα χρήματα πως αυτό θα επηρέαζε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και πως φαντάζεστε ότι θα σας έβλεπαν οι γύρω σας;


Η επιτυχία δεν συνεπάγεται πάντα ευτυχία ή και πληρότητα. Δυστυχώς αρκετοί από εμάς το καταλαβαίνουμε όταν έχουμε ήδη διανύσει τον πρώτο μισό αιώνα της ζωής μας και προσπαθούμε τότε με παλαιές συνταγές να ζήσουμε το σήμερα. Το χρήμα και η αξία που του δίνουμε μπορεί να είναι ένα εμπόδιο αλλά και μία ευκαιρία να πλαισιώσουμε τις ουσιαστικές μας ανάγκες και να θέσουμε τα θεμέλια για μια πλήρη ζωή.

Αυτήν την περίοδο ακούω συχνά οτι συνάνθρωποι μας βιώνουν όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν με έναν καταστροφικό τρόπο.


Φανταζόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στο μέλλον, οτι η ζωή μας θα αλλάξει προς το χειρότερο, νιώθουμε ανήμποροι να κάνουμε κάτι και προδικάζουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει ή θα επιδεινωθεί.


Κατακλυζόμαστε από μη λειτουργικές Σκέψεις για το μέλλον που τις βιώνουμε ως τη μοναδική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μας πνίγουν τα συναισθήματά μας με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά νοιώθουμε ανήμποροι και μένουμε να περιμένουμε το αναπόφευκτο.


Ένα στοιχείο που έρχεται να προστεθεί και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την παρούσα φάση είναι οτι συμβαίνουν σε εμάς ή και σε δικά μας άτομα πολλές μη επιθυμητές αλλαγές σε βασικούς τομείς όπως της υγείας, της εργασίας, των σχέσεων, με αποτέλεσμα αυτές τις αλλαγές και τις σκέψεις που τις ακολουθούν για το μέλλον να μην τις αντιλαμβανόμαστε απλώς ως Σενάρια αλλά ως Γεγονότα με το αντίστοιχο υποστηρικτικό υλικό.


Σε αυτήν την κρίσιμη φάση, ένα στοιχείο που αναδύεται στην επιφάνεια είναι και η σχέση μας με το χρήμα. Αφού το χρήμα έχει συνδυαστεί με την ασφάλεια, την εξουσία αλλά και την Αξία μας ως ύπαρξη/άτομο. Η λίστα των αναγκών μας περιλαμβάνει πολλά υλικά αγαθά (που κατά τη γνώμη μου καλά κάνουμε και την έχουμε). Τι γίνεται όμως όταν αντιλαμβανόμαστε τις αναβολές ή τα εμπόδια ως απειλή για εμάς τους ίδιους;


Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για δύο βασικές κατηγορίες ανθρώπων σε σχέση πάντα με το πως αντιλαμβανόμαστε το Χρήμα.


Η πρώτη είναι αυτή που χρησιμοποιεί το χρήμα ως μέσο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που προκύπτουν (σωματικές, ψυχικές, πνευματικές). Συνήθως περιλαμβάνονται άτομα που τους αρέσει να έχουν χρήματα (το οποίο είναι μια χαρά!). Όμως δεν αυτοπροσδιορίζονται βάσει αυτών. Οι άνθρωποι αυτοί είναι έτοιμοι να ζήσουν και με λιγότερα χωρίς να αλλάξουν. Ακόμα και σε περιόδους μεγάλων ζημιών ή κερδών έχουν μία ψυχική ηρεμία. Επομένως οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, αν βρεθούν σε δύσκολη θέση μπορούν να προχωρήσουν εξερευνώντας τις επιλογές τους, είτε μόνοι τους είτε με την βοήθεια ενός ειδικού.


Στην δεύτερη κατηγορία δεν αρέσει απλώς το χρήμα, αλλά ταυτίζονται με αυτό για διάφορους λόγους όπως για Ασφάλεια, για να Αποδείξουν, για να καλύψουν διάφορες ελλείψεις. Το χρήμα δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο ικανοποίησης των αναγκών αλλά κυρίως μέσο εξουσίας, δύναμης και επιβολής. Η ταύτιση αυτή, όταν τα γεγονότα πηγαίνουν «καλά» οδηγεί σε υπέρμετρη χαρά, ικανοποίηση ή ακόμα μπορεί και να τίθενται ακόμα υψηλότεροι στόχοι. Όταν όμως δοκιμάζονται, τότε νιώθουν να απειλούνται σε πυρηνικό επίπεδο, θεωρούν ότι δέχονται επίθεση, ότι αλλοιώνεται η ταυτότητά τους, χάνουν την εξουσία τους, την ασφάλεια, το νόημα της ζωής και μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι "δεν αξίζουν'....


Οι σκέψεις μας και το αξιακό μας σύστημα επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα της ζωής μας.


Την επόμενη φορά ρίξτε μια ματιά γύρω σας σε πράγματα και ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας αυτήν τη στιγμή…και απλώς απολαύστε τα/τους για όσο υπάρχουν.


Γιώργος Α. Δάμαλος MBA, MA, PMP, ACCA

Online Transformational Coach

https://www.georgedamalos.com/

https://www.instagram.com/george_a_damalos/

https://www.facebook.com/george.a.damalos

https://twitter.com/GDamalos

49 προβολές0 σχόλια