• GEORGE A. DAMALOS

Ομήρου Ιλίαδα, Ο δρόμος του Πολεμιστή και τι μπορεί να μας διδάξει;

Ενημερώθηκε: 24 Ιουλ 2020

25 Μαΐου 2020
Στην Ιλιάδα του Ομήρου συναντάμε κατά τη γνώμη μου μία από τις πιο δυνατές και συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές (στίχοι 369-481).

Ο διάλογος εξελίσσεται μεταξύ του Έκτορα και της γυναίκας του Ανδρομάχης, όπου η Ανδρομάχη προσπαθεί να τον πείσει να μην αντιμετωπίσει τον Αχιλλέα γιατί το «τέλος» του Έκτορα είναι σίγουρα ο Θάνατος.

Ακολουθεί συνοπτικό απόσπασμα από τον διάλογο.

«...Ο Μέγας Έκτορας έφτασε γρήγορα στο αρχοντικό του, δεν βρήκε ωστόσο την Ανδρομάχη, ρώτησε λοιπόν και του απάντησαν τα εξής:

«Μήτε στις αδελφές σου, μήτε στην κουνιάδα σου πήγε, μήτε στης Αθηνάς τον Ναό, με τις άλλες Τρωάδες, για να ικετεύσουν τη θεά, γιατί άκουσαν ότι νικήθηκαν οι Τρώες από τη δύναμη των Αχαιών. Η Ανδρομάχη μόλις το πληροφορήθηκε έτρεξε στα τείχη σαν την τρελή, με την βάγια πίσω της να κουβαλάει το παιδί».

Ο Έκτορας πετάχτηκε έξω από το σπίτι και περνώντας τη μεγάλη πόλη εκεί είδε τη γυναίκα του με τα πολλά χαρίσματα να τρέχει προς το μέρος του.

Η Ανδρομάχη κλαίγοντας του έπιασε το χέρι και του είπε:

«Αλίμονο θα σε αφανίσει το κουράγιο σου, δεν λυπάσαι ούτε το μικρό παιδί σου, ούτε εμένα την άμοιρη που σύντομα θα γίνω χήρα;

Πατέρα δεν έχω, ούτε ευγενική μητέρα. Τον πατέρα μου τον σκότωσε ο Αχιλλέας, επτά ήταν οι αδελφοί μου και όλοι σε μια μέρα κατέβηκαν στον Άδη.

Έκτορα εσύ είσαι για μένα πατέρας και μητέρα και αδελφός και σύζυγος, λυπήσου μας, μην αφήσεις το παιδί σου ορφανό και χήρα τη γυναίκα σου».

Και τότε ο σπουδαίος Έκτορας της απάντησε: «Όλα τα σκέφτομαι και εγώ, ούτε η καρδιά μου το θέλει, γιατί με έμαθε να είμαι γενναίος πάντοτε να πολεμώ πρώτος, χάρη στη δόξα του πατέρα μου και τη δική μου.

Το ξέρω καλά στην καρδία και στην ψυχή μου: θα έρθει η μέρα που το Ίλιον θα χαθεί, και ο Πρίαμος και ο λαός του ολόκληρος.

Δεν με πληγώνει όμως τόσο η μοίρα των Τρώων, ούτε του πατέρα μου του Πρίαμου ούτε των αδελφών μου που θα πέσουν στο χώμα από το χέρι των εχθρών, όσο για σένα, που κάποιος Αχαιός θα σε πάρει κλαίγοντας και τότε, ζώντας στο Άργος θα πρέπει να υφαίνεις και να παίρνεις νερό από την Υπέρεια πηγή, βαριά μοίρα σε περιμένει.

Και θα πει όποιος σε δει να κλαις: Να η γυναίκα του Έκτορα, που ήταν ο πιο δυνατός στη μάχη ανάμεσα στους Τρώες, όταν πολεμούσαν για το Ίλιον! Έτσι θα πει τότε κανείς. Καινούργιο βάσανο θα είναι αυτό για σένα, που θα έχεις στερηθεί τον άνδρα σου, ο οποίος δεν θα ζει πια για να σε ελευθερώσει.

Καλύτερα, όμως να πεθάνω πριν ακούσω τις κραυγές και πριν δω τη δική σου σκλαβιά!

Και με τα λόγια αυτά, ο Έκτορας φίλησε το αγαπημένο του παιδί το σήκωσε στον αγκαλιά του και είπε ικετεύοντας τον ΔΙΑ και τους άλλους θεούς: Δία, και εσείς όλοι οι επουράνιοι θεοί, κάντε να μεγαλώσει ο γιός μου, ακριβώς όπως εγώ, ξεχωριστός ανάμεσα στους Τρώες, Δυνατός και να βασιλέψει στο Ίλιον. Και μία μέρα να πει κάποιος “Είναι πολύ πιο δυνατός απ’ τον πατέρα του!” όταν τον δει στη μάχη. Να φέρει τα όπλα του νεκρού εχθρού του και η καρδιά της μητέρας του να αγαλλιάσει…».
Ο καθένας από εμάς είναι ένας Αγωνιστής της Ζωής. Βάσει των αξιών μας πορευόμαστε και αντιμετωπίζουμε αυτά που συνοδεύουν την ίδια μας την ύπαρξη.

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να καταλάβουν οι γύρω μας τις αποφάσεις μας ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι μπερδευόμαστε από τις εν δυνάμει επιλογές και τις επιπτώσεις αυτών στη ζωή μας και στη ζωή των αγαπημένων μας προσώπων.

Ο θαυμαστός Έκτορας είχε ως θεμελιώδη αξία του την Τιμή και την ακολούθησε πέρα από τα προσωπικά του συμφέροντα, τις απολαύσεις και τις υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους ακόμα και προς την ίδια του την Οικογένεια. Αυτό του έδωσε μια διαύγεια και τον βοήθησε να πάρει αποφάσεις που φαινομενικά φαίνονται δύσκολες. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα προσωπικό αξιακό σύστημα και είναι ξεκάθαρο σε αυτόν και τους γύρω του.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα δίλλημα στη ζωή σας ή στον επαγγελματικό τομέα, στοχαστείτε ποιες είναι οι προσωπικές ή ποιες είναι οι επαγγελματικές σας αξίες και πως αυτό το δίλλημα έρχεται να συσχετιστεί με αυτές;

Όταν ξεκινάω αυτήν τη συζήτηση, συχνά η πρώτη ερώτηση που δέχομαι είναι «...δηλαδή, τι ακριβώς είναι αξίες, τι εννοείς;»

Αναρωτιέμαι, μήπως έχουμε μείνει στις αξίες που μας έχουν περάσει οι δικοί μας σημαντικοί άνθρωποι, χωρίς να τις έχουμε κατανοήσει σε βάθος και απλώς τις αναμεταδίδουμε;

Ακούω από πολλούς συνανθρώπους μας ότι μία βασική αξία σε μία σχέση είναι η επικοινωνία και ο σεβασμός. Όταν όμως βρίσκονται στο σπίτι τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, περισσότερη ώρα αφιερώνουν στην τηλεόραση, στα tablet, στα κινητά για να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν παρά για να επικοινωνήσουν με τον/την σύντροφο. Βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά είναι τόσο απομακρυσμένοι...

Νομίζω ότι αυτό είναι και η ουσία, έχουμε μάθει να ζούμε χωρίς να έχουμε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση, μία πυξίδα και για αυτό ίσως και με τις πρώτες φουρτούνες της ζωής βουλιάζουμε ως άνθρωποι, ως υπάρξεις και ως σχέσεις.

Οι αξίες μας βοηθούν να διαβούμε το μονοπάτι της ζωής με Συνέπεια, δίνοντάς μας προσωπικό Νόημα. Αρκεί να τις εφαρμόζουμε πρώτα εμείς σε εμάς και όχι να τις εφαρμόζουμε εμείς στους άλλους ή να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα.

Νομίζω ότι αν ασχοληθούμε ο καθένας με τον εαυτό του και στη συνέχεια συναντηθούμε μεταξύ μας ως υπάρξεις αλλά και ως ρόλοι (σύζυγοι, σχέσεις, επαγγελματίες, φίλοι) τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε μία ζωή με κατεύθυνση προς την Πληρότητα.

Αναρωτιέμαι μήπως είναι καλύτερο να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει παρά τη ζωή που νομίζουν οι άλλοι ότι μας αξίζει;

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τέτοιου είδους συμβιβασμούς, αρκεί να συντονιστούμε με την προσωπική μας εσωτερική σοφία και να προχωρήσουμε στο δικό μας ξεχωριστό μονοπάτι χωρίς ενοχές και κριτική.


Γιώργος Α. Δάμαλος MBA, MA, PMP, ACCA

Online Transformational Coach

https://www.georgedamalos.com/

https://www.instagram.com/george_a_damalos/

https://www.facebook.com/george.a.damalos

https://twitter.com/GDamalos


#life warriors #values # #principles#integrity#responsibility#vision#lifelesson

71 προβολές0 σχόλια