• GEORGE A. DAMALOS

Τοξικές/Δύσκολες Σχέσεις και Επικοινωνία στην Εργασία,πως μπορώ να "σβήσω τη Φωτιά";

Ενημερώθηκε: 24 Ιουλ 2020


20/7/2020
Στον χώρο εργασίας τις περισσότερες φορές δεν διαλέγουμε τους Συναδέλφους μας και καλούμαστε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους.


Παράλληλα όμως δεν ταιριάζουμε με όλους τους Συνανθρώπους, βάζουμε διαφορετικές καθημερινές προτεραιότητες, υλοποιούμε τα έργα με διαφορετικούς χρονικούς ρυθμούς και με διαφορετική μεθοδολογία. Σε όλο αυτό έρχονται να προστεθούν προκλήσεις από άλλους τομείς της ζωής μας (οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον, σχέδια για το μέλλον, προσωπική ανάπτυξη) που ουσιαστικά εντείνουν τις εντάσεις και τις συγκρούσεις.


Αυτό το πρόβλημα έρχεται να μεγεθυνθεί διότι συνήθως οι κακότροποι Συνάδελφοι βρίσκονται σε υψηλές θέσεις αφού έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ταλέντα που εκτιμώνται και για αυτό λαμβάνουν αυτές τις διευθυντικές θέσεις.


Μία στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως είναι της Αποφυγής, δηλαδή ελαχιστοποιούμε την επαφή με αυτά τα άτομα. Η Αποφυγή είναι αρκετά αποτελεσματική αλλά δεν είναι πάντα εφικτό να εφαρμοστεί, επιπροσθέτως ενδέχεται να μεταφέρει τη σύγκρουση στο μέλλον.

Αναρωτηθείτε, μήπως οι συγκρούσεις ξεκινάνε όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους γύρω μας και οι άλλοι εμάς;

Καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια με το πως θα ελέγξουμε τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των Άλλων και στην πορεία με το πως θα τους περιορίσουμε και δεν κάνουμε κάτι για εμάς.

Επομένως, μήπως αντί να επικεντρωνόμαστε στην εργασία μας, χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας (σε βαθμό εξουθένωσης και αντιπαραγωγικότητας) για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού;

Επομένως τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις, όπου δεν υπάρχουν ξεκάθαρες, μονοσήμαντες λύσεις αλλά μόνο επιλογές;


Εκτιμώ ότι ένα από τα πρώτα στοιχεία που χρειάζεται να εξετάσουμε είναι να διαχειριστούμε τον τρόπο που δρούμε και αντιδρούμε σε αυτές τις καταστάσεις.


Αντί να παρατηρούμε τους άλλους και να προσπαθούμε να τους επηρεάσουμε, ας δώσουμε προτεραιότητα σε εμάς και ας χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητές μας καταγράφοντας το πως δρούμε εμείς σε αυτές τις καταστάσεις, δηλαδή τι σκέψεις έχουμε, τι συναισθήματα κυριαρχούν και πως συμπεριφερόμαστε.


Ενδέχεται να έχουμε και εμείς στοιχεία κακότροπα και τοξικά που δυναμιτίζουν την κατάσταση και πως τα διαχειριζόμαστε;


Βαθιά μέσα μας περιμένουμε όλοι γύρω μας να αλλάξουν και εμείς να μείνουμε ίδιοι;


Επίσης, ίσως θα ήταν βοηθητικό να αναρωτηθούμε αν αυτό το άτομο ή η συμπεριφορά του μας θυμίζει κάποιον σημαντικό δικό μας άνθρωπο από το παρελθόν. Πως το χειριστήκαμε τότε και πως τώρα;


Επιπροσθέτως, μπορούμε να διακρίνουμε τα στοιχεία, αφορμές που συνήθως ενεργοποιούν τις συγκρούσεις;


Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα μοτίβο που ενεργοποιεί τις συγκρούσεις, δηλαδή αν δεν γίνουμε μέρος του μοτίβου ενδέχεται να ελαχιστοποιηθούν και οι συγκρούσεις.

Επιπλέον, παρατηρήστε αν είστε ειλικρινείς με εσάς, δηλαδή μήπως συμβάλετε και εσείς με τη συμπεριφορά σας στο πρόβλημα;


Ένα σημαντικό σφάλμα που γίνεται είναι το κουτσομπολιό ή κοινωνικός σχολιασμός. Όταν μία συμπεριφορά ενός Συναδέλφου δεν μας αρέσει έχουμε την τάση να την συζητάμε, σχολιάζοντας με άλλα άτομα εντός εργασίας. Βάσει της πείρας μου, ότι συζητιέται με τρίτο άτομο εμπιστευτικά ή μη, συνήθως φτάνει στον πραγματικό παραλήπτη αλλοιωμένο, γεγονός που αυξάνει και ενισχύει τις συγκρούσεις.


Ίσως, αν θέλετε να προχωρήσετε και να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με την αρχή «να είστε επιεικής με τον Συνάδελφο αλλά σκληροί με το πρόβλημα». Δεν έχετε κάτι προσωπικό με το άτομο, αλλά η συμπεριφορά του είναι αυτή που δεν σας αρέσει. Αυτή η προσέγγιση θα σας βοηθήσει να κινηθείτε πιο εύκολα στο πεδίο των επιλογών.


Τέλος, δείτε τον Συνάδελφο από μία άλλη οπτική γωνία και το βασικότερο επικεντρωθείτε στο Τώρα και στη συμπεριφορά του στο Σήμερα και όχι στο Παρελθόν ή στο μέλλον. Μήπως αυτό που μας δυσκολεύει είναι ότι κουβαλάμε μαζί μας βαλίτσες γεμάτες συναισθήματα που δεν τα έχουμε επεξεργαστεί από το παρελθόν και τα οποία καθορίζουν το παρόν;


Συνοπτικά θα λέγαμε τα εξής:


Σίγουρα Ναι!

Επικεντρώνομαι στο τι μπορώ να αλλάξω Εγώ σε εμένα στο Τώρα

Δεν το παίρνω προσωπικά

Βρίσκω τους «Ενεργοποιητές» των Συγκρούσεων και πως συμβάλω σε αυτούς

Ξεχωρίζω το Πρόβλημα από τον Συνάδελφο και δίνω έμφαση στην Λύση του Προβλήματος και στις επιλογές

Καλύτερα ίσως να αποφύγετε!

Φταίει 100% το άλλο Άτομο, είναι ο θύτης και είμαι το θύμα ή το αντίστροφο

Κουτσομπολιό/Κοινωνικός Σχολιασμός με άλλους Συναδέλφους

Το θέμα είναι Προσωπικό και έτσι θα είναι για πάντα

Δεν μπορώ να κάνω τίποτα

Ασχολούμαι με το παρελθόν ή με το μέλλον και «κολλάω εκεί ανήμπορος»Γιώργος Α. Δάμαλος MBA, MA, PMP, ACCA

Online Transformational Coach

https://www.georgedamalos.com/

https://www.instagram.com/george_a_damalos/

https://www.facebook.com/george.a.damalos

https://twitter.com/GDamalos

74 προβολές0 σχόλια